Prof. dr. W.A. Schabas

Functie:
 • Professor Mensenrechten en Internationaal Strafrecht
Expertise:
 • Internationale mensenrechten
 • Internationaal Strafrecht


Telefoon: +31 (0)71 527 2727
E-Mail: w.a.schabas@law.leidenuniv.nl
Faculteit / Onderdeel: Faculteit Rechtsgeleerdheid, Instituut voor Publiekrecht, Internationaal Publiekrecht
Werkadres: Stichthage
Koningin Julianaplein 10
2595 AA Den Haag")

Professor Schabas heeft een bachelor en master in geschiedenis behaald aan de University of Toronto, een LLB, LLM en LLD graad aan de University of Montreal en ere-doctoraten in het recht aan Dalhousie University, Case Western Reserve University en Northwestern University. Hij is de auteur van meer dan twintig boeken geheel of gedeeltelijk op het terrein van internationale mensenrechten, inclusief het International Strafhof: A Commentary on the Rome Statute (Oxford: Oxford University Press, 2010), Introduction to the International Criminal Court (Cambridge: Cambridge University Press, 2011, 4th ed.), Genocide in International Law (Cambridge: Cambridge University Press, 2nd ed., 2009) and The Abolition of the Death Penalty in International Law (Cambridge, Cambridge University Press, 2003, 3rd ed.). Hij heeft  meer dan 300 artikelen gepubliceerd in academische journaals, voornamelijk op het terrein van internationale mensenrechten en internationaal strafrecht. Zijn publicaties zijn vertaald in het Russisch, Duits, Spaans, Portugees, Chinees, Japans, Arabisch, Perzisch, Turks, Nepalees en Albanees.

Professor Schabas is hoofdredacteur van het Criminal Law Forum, het journaal van het International Society for the Reform of Criminal Law dat per kwartaal verschijnt. Hij is voorzitter van het bestuur van Trustees of the United Nations Voluntary Association of Genocide Scholars, President van de Irish Branch of the International Law Association en voorzitter van de International Institute for Criminal Investigation. Van 2002 tot 2004 was hij werkzaam als één van de drie internationale leden van het Sierra Leone Truth and Reconciliation Commission. Professor Schabas heeft als consultant gewerkt op het terrein van de doodstraf  voor de United Nations Office of Drugs and Crime en schreef het 2010 rapport voor de secretaris generaal over de status van de doodstraf.

Professor Schabas heeft de titel Officer of the Order of Canada in 2006 ontvangen. Hij was verkozen tot lid van de Royal Irish Academy in 2007. Hij was genomineerd voor de Vespasian V. Pella Medal for International Criminal Justice van de Association internationale de droit pemal en de Gold Medal for social science van de Royal Irish Academy. 

Nevenwerkzaamheden

 • Hoogleraar internationaal recht, Middlesex University

 • Hoogleraar mensenrechten, National University of Ireland Galway

 • Incidenteel advieswerk voor de VN, NGOs, denk tanks en advocatenkantoren

Onderzoek

 • International Strafhof

 • Internationaal Strafrecht

 • Doodstraf

 • Overgangsrecht

 • Europese Conventie van de Mensenrechten

 • Universeel verdrag voor de Rechten van de Mens

 

 

Laatst Gewijzigd: 10-06-2016