Nationale Strafpleitcompetitie 2016

De Nationale Strafpleitcompetitie (NSPC) is een jaarlijks terugkerende strafpleitwedstrijd waarbij studenten van verschillende studieverenigingen tegen elkaar strijden voor de titel ‘beste (student)strafpleiter van Nederland’. De studenten worden objectief beoordeeld door een speciaal geselecteerde jury, bestaande uit juristen uit de strafrechtspraktijk.

Op 13 mei 2016 werd de finale van de Nationale Strafpleitcompetitie 2016 gehouden in de Rechtbank Midden-Nederland, locatie Utrecht. De verenigingen die dit jaar mededen waren M.P. Vrij, Criminal Intent, Simon van der Aa, Ad Informandum, het Strafrechtelijk Dispuut Wichmann, N.C.S.V. Dr. Nico Muller en het team uit Leiden: SOS Leiden. Bart Jansen en Farid Aouragh waren aan de beurt in de tweede ronde. De toga’s en befjes werden omgedaan, de wettenbundels werden meegenomen en de pleitnota’s werden uitgedeeld aan de driedelige jury.

De zaak waarbij team SOS Leiden als advocaten optraden, ging over een zaak waarbij twee collega’s meerdere aanvaringen hadden gekregen. De mannelijke cliënt werd verdacht van poging doodslag & bedreiging, belaging en mishandeling. Het 117 pagina’s tellende dossier bood voor zowel het OM als de verdediging voldoende mogelijkheden. Zo had aangeefster een flink aantal getuigen die haar aangiftes ondersteunde. Een technisch rapport van de politie sprak desondanks tegen dat er een aanrijding tussen aangeefster en onze cliënt zou hebben plaatsgevonden. De belangrijkste strategie van SOS Leiden was dan ook het onderuit halen van de geloofwaardigheid van aangeefster en een deel van de getuigen. Het leverde de finaleplaats op.


De finale

In de finale moest SOS Leiden het opnemen tegen het team van het Strafrechtelijk Dispuut Wichmann waarbij zij aan de hand van een snelpleit-casus binnen een half uur de volledige zaak moesten voorbereiden. Hierbij pleitten zij voor een zesdelig jury, wederom als advocaten.

Deze zaak betrof een zeer korte casus van één A4-tje. Een man die net zijn rijbewijs had gehaald werd verdacht van poging tot zware mishandeling, nadat hij bij een politieachtervolging op een politieauto was ingereden. Beide teams hadden exact een halfuur de tijd om een requisitoir c.q. pleidooi voor te bereiden. Tijdens de finale bleek dat beide teams hadden aangevoeld dat het knelpunt in de casus met name het leerstuk van het voorwaardelijk opzet betrof en een groot deel van beide pleidooien had hier dan ook betrekking op. Na een beraadslaging van de rechtbank, werd de cliënt vrijgesproken en ging SOS Leiden met de winst naar huis. Zij hebben niet alleen een wisselbeker gewonnen, tevens mogen zij in het nieuwe collegejaar beide stage lopen bij Cleerdin&Hamer in Amsterdam en hebben zij de wettenbundels voor het collegejaar 2016-2017 al in de pocket.

Winst

Voor het eerst heeft SOS Leiden de winst naar Leiden gehaald. We willen de winnaars dan ook van harte feliciteren.

Laatst Gewijzigd: 26-05-2016