23 februari | Openingsatelier Moot Court

Bij het openingsatelier kunt u intensief kennis maken met Moot Court en u voorbereiden op een totaal ander vak dan u tot nog toe in de Bachelor gewend was.

Bereid u voor op het vak Moot Court

Voor het behalen van het vak Moot Court hoeft geen theorie te leren en geen tentamen te maken. Het doel van Moot Court is dat u leert een juridisch probleem zelfstandig op te lossen en uw argumenten zowel schriftelijk als mondeling zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen. Aan het einde van het vak zult u als advocaat of officier van justitie een pleidooi of requisitoir houden voor een Moot Court rechtbank waarin praktijkjuristen zitting hebben. Zij beoordelen dan uw betoog.

Moot Court begeleidt u in dit traject met zeer individueel onderwijs. Uw docent kijkt uw werkstukken na en geeft u individueel feed back: wat deed u goed en wat kan beter? Daarnaast trainen de videotrainers in groepjes van 4 studenten de mondelinge presentatie van iedere student. Bij het retoricacollege (verplicht) wordt uitgelegd wat een goede pleiter wel en ook wat hij vooral niet moet zeggen en doen.


Het programma

1.Pleitdemonstratie -Lorentzzaal (KOG A144)
Bij de pleitdemonstratie wordt door twee videotrainers een pleidooi gehouden, zoals ook van u zal worden verwacht. Het volgen van deze demonstratie is essentieel om u een beeld te vormen van de vaardigheden die u ook in juni onder de knie kan hebben.

2. Camera try out (Moot Court gang KOG A 3.05)
Je Jezelf terugzien op video is soms confronterend, maar meestal ook heel leerzaam. Bij het openingsatelier kunt u met een videotrainer alvast kijken hoe u overkomt. U hoeft niets voor te bereiden: wij geven u een stukje pleidooi om voor te dragen.

3. Speed daten met praktijkjuristen (Moot Court Gang KOG A 3.06 en A 3.07)
Moot Court is een vak dat gericht is op de juridische praktijk. U kunt persoonlijk kennis maken met een advocaat, bedrijfsjurist of rechter en hem vragen wat de praktijk van de afgestudeerde student verwacht. Wat moet je bijvoorbeeld doen als je advocaat wilt worden of officier van justitie?

4. Roosteruitleg (Moot Court gang KOG A 3.15)
Moot Court zit als vak ingewikkeld in elkaar. U kunt met uw individuele vragen langskomen. Neem uw agenda mee!

5. Retorische analyse toespraak Frans Timmermans (A008)
Moot Court gaat over het overtuigen van de rechter. Natuurlijk moet je met de goede juridische argumenten komen. Maar als je die hebt moeten ze ook nog goed onder woorden worden gebracht. Hoe houd je een meeslepend betoog? In deze workshop analyseren we de toespraak van Frans Timmermans die hij naar aanleiding van de MH17 ramp hield voor de Verenigde Naties. Welke retorische middelen gebruikte hij om zoveel indruk te maken? Dit kunt u ook!

6. Representatieve foto (Moot Court-gang KOG A 3.04)
Moot Court gaat over presentatie. Hoe kom ik geloofwaardig over? Zorg ervoor dat u op de sociale media geen verkeerd beeld over u ontstaat. Voor maximaal 50 studenten bestaat er op het atelier een mogelijkheid een representatieve foto te laten maken door een professionele fotograaf. Voorwaarden:

  1. U hebt minstens 2 van de bovenstaande atelieronderdelen gevolgd;
  2. U behoort tot de eerste 50.


7.
Ontmoet de directeur Moot Court, vakdocenten en videotrainers
Tijdens het atelier zijn vakdocenten en videotrainers aanwezig. Zij willen u alvast ontmoeten en staan open voor alle vragen over Moot Court.

Praktische informatie

Voor wie: Alle studenten die in het voorjaarssemester 2015 het vak Moot Court gaan volgen
Wanneer: Maandag 23 februari, van 13.00 - 17.00 uur
Waar: Moot Court gang (KOG 3e verdieping, boven het restaurant), Lorentzzaal (KOG A144), KOG A008

Laatst Gewijzigd: 12-02-2015